Friday, July 25, 2008


1.In the command scanf, h is used for
Ans. Short int
2.A process is defined as
Ans. Program in execution
3.A thread is
Ans. Detachable unit of executable code)
4.What is the advantage of Win NT over Win 95
Ans. Robust and secure
5.How is memory management done in Win95
Ans. Through paging and segmentation
6.What is meant by polymorphism
Ans. Redfinition of a base class method in a derived class
7.What is the essential feature of inheritance
Ans. All properties of existing class are derived
8.What does the protocol FTP do
Ans. Transfer a file b/w stations with user authentification
9.In the transport layer ,TCP is what type of protocol
Ans. Connection oriented
10.Why is a gateway used
Ans. To connect incompatible networks
11.How is linked list implemented
Ans. By referential structures
12.What method is used in Win95 in multitasking
Ans. Non preemptive check
13.What is meant by functional dependency
14.What is a semaphore
Ans. A method synchronization of multiple processes
15.What is the precedence order from high to low ,of the symbols ( ) ++ /
Ans.( ) , ++, /
16.Preorder of A*(B+C)/D-G
Ans.*+ABC/-DG18. B-tree (failure nodes at same level)
19. Dense index (index record appers for every search -key in file)
20.What is the efficiency of merge sort
Ans. O(n log n)
21.A program on swaping ( 10,5 )was given (candidate cannot recollect)
22.In which layer are routers used
Ans.In network layer
23.In which layer are packets formed ( in etwork layer )
24.heap ( priority queue )
25.copy constructor ( constant reference )
26.Which of the following sorting algorithem has average sorting behavior --
������ Bubble sort,merge sort,heap sort,exchange sort
Ans. Heap sort
27.In binary search tree which traversal is used for getting ascending order values--Inorder ,post order,preorder
28.What are device drivers used for
Ans.To provide software for enabling the hardware
29. Irrevalent to unix command ( getty)
30.What is fork command in unix
Ans. System call used to create process
31.What is make command in unix
Ans. Used forcreation of more than one file
32.In unix .profile contains
Ans. Start up program
33.In unix echo is used for ( answer C)
34.In unix 'ls 'stores contents in
Ans.inode block
1.In a class composed of x girls and y boys what part of the class is composed of girls
A.y/(x + y) B.x/xy
C.x/(x + y) D.y/xy Ans.C
2.What is the maximum number of half-pint bottles of cream that can be filled with
a 4-gallon can of cream(2 pt.=1 qt. and 4 qt.=1 gal)
A.16 B.24 C.30 D.64
3.If the operation,^ is defined by the equation x ^ y = 2x + y,what is the value of a in 2 ^ a = a ^ 3
A.0 B.1 C.-1 D.4
4.A coffee shop blends 2 kinds of coffee,putting in 2 parts of a 33p. a gm. grade to 1 part of a 24p. a gm.If the mixture is changed to 1 part of the 33p. a gm. to 2 parts of the less expensive grade,how much will the shop save in blending 100 gms.
A.Rs.90 B.Rs.1.00 C.Rs.3.00
D.Rs.8.00 Ans.C
5.There are 200 questions on a 3 hr examination.Among these questions are 50 mathematics problems.It is suggested that twice as much time be spent on each maths problem as for each other question.How many minutes should be spent on mathematics problems
A.36 B.72 C.60 D.100
6.In a group of 15,7 have studied Latin, 8 have studied Greek, and 3 have not studied either.How many of these studied both Latin and Greek
A.0 B.3 C.4 D.5
7.If 13 = 13w/(1-w) ,then (2w)2 =
A.1/4 B.1/2 C.1 D.2
8. If a and b are positive integers and (a-b)/3.5 = 4/7, then (A) b < a
(B) b > a (C) b = a D) b >= a
Ans. A
9. In june a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a phenomenal winning streak this team raised its average to 50% .How many games must the team have won in a row to attain this average?
A. 12 B. 20 C. 24 D. 30
Ans. C
10. M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much more will each have to contribute towards the purchase of the gift/
A. D/(M-3) B. MD/3 C. M/(D-3)
D. 3D/(M2-3M) Ans. D
11. A company contracts to paint 3 houses. Mr.Brown can paint a house in 6 days while Mr.Black would take 8 days and Mr.Blue 12 days. After 8 days Mr.Brown goes on vacation and Mr. Black begins to work for a period of 6 days. How many days will it take Mr.Blue to complete the contract?
A. 7 B. 8 C. 11 D. 12

12. 2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?
A. 30 B. 40 C.58 D. 60
Ans. B
13. If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?
A.-5 B. 4 C. 2 D. 8
Ans. D
The office staff of XYZ corporation presently consists of three bookeepers--A,
B, C and 5 secretaries D, E, F, G, H. The management is planning to open a new office in another city using 2 bookeepers and 3 secretaries of the present staff . To do so they plan to seperate certain individuals who don't function well together. The following guidelines were established to set up the new office
I. Bookeepers A and C are constantly finding fault with one another and should not be sent together to the new office as a team
II. C and E function well alone but not as a team , they should be seperated
III. D and G have not been on speaking terms and shouldn't go together
IV Since D and F have been competing for promotion they shouldn't be a team
1.If A is to be moved as one of the bookeepers,which of the following cannot be a possible working unit.

2.If C and F are moved to the new office,how many combinations are possible
A.1 B.2 C.3 D.4 Ans.A
3.If C is sent to the new office,which member of the staff cannot go with C
A.B B.D C.F D.G Ans.B
4.Under the guidelines developed,which of the following must go to the new office
A.B B.D C.E D.G Ans.A
5.If D goes to the new office,which of the following is/are true
I.C cannot go
II.A cannot go=
III.H must also go
A.I only B.II only
C.I and II only D.I and III only
2.After months of talent searching for an administrative assistant to the president of the college the field of applicants has been narrowed down to 5--A, B, C, D, E .It was announced that the finalist would be chosen after a series of all-day group personal interviews were held.The examining committee agreed upon the following procedure
I.The interviews will be held once a week
II.3 candidates will appear at any all-day interview session
III.Each candidate will appear at least once
IV.If it becomes necessary to call applicants for additonal interviews, no more 1 such applicant should be asked to appear the next week
V.Because of a detail in the written applications,it was agreed that whenever candidate B appears, A should also be present.
VI.Because of travel difficulties it was agreed that C will appear for only 1 interview.
1.At the first interview the following candidates appear A,B,D.Which of the follwing combinations can be called for the interview to be held next week.
2.Which of the following is a possible sequence of combinations for interviews in 2 successive weeks
3.If A ,B and D appear for the interview and D is called for additional interview the following week,which 2 candidates may be asked to appear with D?
A.I and II B.I and III only
C.II and III only D.III and IV only
4.Which of the following correctly state(s) the procedure followed by the search committee
I.After the second interview all applicants have appeared at least once
II.The committee sees each applicant a second time
III.If a third session,it is possible for all applicants to appear at least twice
A.I only B.II only
C.III only D.Both I and II Ans.A
3. A certain city is served by subway lines A,B and C and numbers 1 2 and 3
When it snows , morning service on B is delayed hen it rains or snows , service on A, 2 and 3 are delayed both in the morning and afternoon
When temp. falls below 30 degrees farenheit afternoon service is cancelled in either the A line or the 3 line, but not both. When the temperature rises over 90 degrees farenheit, the afternoon service is cancelled in either the line C or the3 line but not both.When the service on the A line is delayed or cancelled, service on the C line which connects the A line, is delayed.When service on the 3 line is cancelled, service on the B line which connects the 3 line is delayed.
Q1.� On Jan 10th, with the temperature at 15 degree farenheit, it snows all day. On how many lines will service be
������ affected, including both morning and afternoon.
(A) 2 (B) 3
(C) 4 (D) 5 Ans. D
Q2. On Aug 15th with the temperature at 97 degrees farenheit it begins to rain at 1 PM. What is the minimum number
����� of� lines on which service will
be affected?
(A) 2 (B) 3 (C) 4 (D) 5 Ans. C
Q3. On which of the following occasions would service be on the greatest number of lines disrupted.
(A) A snowy afternoon with the temperature at 45 degree farenheit
(B) A snowy morning with the temperature at 45 degree farenheit
(C) A rainy afternoon with the temperature at 45 degree farenheit
(D) A rainy afternoon with the temperature at 95 degree farenheit Ans. B
4. In a certain society, there are two marriage groups, red and brown. No marriage is permitted within a group. On marriage, males become part of their wives groups; women remain in their own group. Children belong to the same group as their parents. Widowers and divorced males revert to the group of their birth. Marriage to more than one person at the same time and marriage to a direct descendant are forbidden
Q1. A brown female could have had
I. A grandfather born Red
II. A grandmother born Red
III Two grandfathers born Brown
(A) I only(B) III only
(C) I, II and III(D) I and II only
Ans. D
Q2. A male born into the brown group may have
An uncle in either gro(B) A brown daughter
(C) A brown son
(D) A son-in-law born into red group
Ans. A
Q3. Which of the following is not permitted under the rules as stated.
(A) A brown male marrying his father's sister
(B) A red female marrying her mother's brother
(C) A widower marrying his wife's sister
(D) A widow marrying her divorced daughter's ex-husband
Ans. B
Q4. If widowers and divorced males retained their group they had upon marrying which of the following would be permissible ( Assume that no previous marriage occurred)
(A) A woman marrying her dead sister's husband
(B) A woman marrying her divorced daughter's ex-husband
(C) A widower marrying his brother's daughter
(D) A woman marrying her mother's brother who is a widower.
Ans. D
Q5. I. All G's are H's
II. All G's are J's or K's
III All J's and K's are G's
IV All L's are K's
V All N's are M's
VI No M's are G's
Q1. If no P's are K's which of the following must be true up
(A) No P is a G
(B) No P is an H
(C) If any P is an H it is a G
(D) If any P is a G it is a J Ans. D
Q2. Which of the following can be logically deduced from the stated conditions
(A) No M's are H's
(B) No H's are M's
(C) Some M's are H's
(D) No N's are G's Ans. D
Q3. Which of the following is inconsistent with one or more conditions
(A) All H's are G's
(B) All H's are M's
(C) Some H's are both M's and G's
(D) No M's are H's Ans. C
Q4. The statement� "No� L's are J's" is
I. Logically deducible from the conditions stated
II Consistent with but not deducible from the conditions stated
III. Deducible from the stated conditions together with the additional statements "No J's are K's"
(A) I only (B) II only
(C) III only (D) II and III only
Ans. D

Wipro Placement Paper 1 - 2003

1. An electron moving in an electromagnetic field moves in a

(a) In a straight path
(b) Along the same plane in the direction of its propagation
(c) Opposite to the original direction of propagation
(d) In a sine wave Ans. (b)
2. The total work done on the particle is equal to the change in its kinetic energy
(a) Always
(b) Only if the forces acting on the body are conservative.
(c) Only if the forces acting on the body are gravitational.
(d) Only if the forces acting on the body are elastic. Ans. (a)
3. The following unit measure energy:
(a) Kilo-watt hour.
(b) Volt*volt/sec*ohm.
(c) Pascal*foot*foot
(d) (Coulomb*coulomb)*farad
Ans. (a)
4. Astronauts in stable orbits around the earth are in a state of weightlessness because
(a) There is no gravitational force acting on them.
(b) The satellite and the air inside it have an acceleration equal to that of gravitational acceleration there.
c) The gravitational force of the earth and the sun balance giving null resultant.
(d) There is no atmosphere at the height at which the satellites move.
Ans. (b)
5. An organ pipe, open at both ends and another organ pipe closed at one end, will resonate with each other, if their lengths are in the ratio of
(a) 1:1 (b) 1:4
(c) 2:1 (d) 1:2 Ans. (c)
6. During an isothermal expansion of an ideal gas
a) Its internal energy increases.
(b) Its internal energy decreases.
(c) Its internal energy does not change.
(d) The work done by the gas is not equal to the quantity of heat absorbed by it. Ans. (c)
7. A parallel plate capaciator is charged and the charging battery is then disconnected. If the plates of the capacitor are moved further apart by means of insulating handles
(a) The charge on the capacitor increases.
b) The voltage across the plates increases.
(c) The capacitance increases.
(d) The electrostatic energy stored in the capacitor decreases. Ans. (b)
8. Two equal negative charges q are fixed at point (0,a) and (0,-a) on the y-axis.A positive charge Q is released from rest at the point (2a,0) on the x-axis. The charge Q will
(a) Execute simple harmonic motion about the origin
(b) Move to the origin and remain at rest
(c) Move to infinity
(d) Execute oscillatory but not simple harmonic motion Ans. (d)
9. A square conducting loop of length Lon a side carries a current I.
The magnetic field at the centre of the loop is
(a) Independant of L
b) Proportional to L*L
(c) Inversely proportoinal to L
(d) Directly proportional to L
Ans. (c)
10. The focal length of a convex lens when placed in air and then in water will
(a) Increase in water with respect to air
b) Increase in air with respect to water
(c) Decrease in water with respect to. air
(d) Remain the same Ans. (a)11. The maximum kinectic energy of the photoelectron emitted from the surface is dependant on
(a) The intensity of incident radiation
b) The potential of the collector electrode
(c) The frequency of incident radiation
(d) The angle of incidence of radiation of the surface Ans. (c)
12. An electron orbiting in a circular orbit around the nucleus of the atom
(a) Has a magnetic dipole moment
(b) Exerts an electric force on the nucleus equal to that on it by the nucleus
(c) Does not produce a magnetic induction at the nucleus
(d) All of the above Ans. (d)
13. The X-rays beam coming from an X-ray tube will be:
(a) Monochromatic
b) Having all wavelengths smaller than a certain minimum wavelength
(c) Having all wavelengths larger than a certain minimum wavelength
(d) Having all wavelengths lying between a minimum and a maximum wavelength Ans. (c)
14. The mass number of a nucleus is
(a) Always less than its atomic number
(b) Always more than its atomic number
(c) Always equal to its atomic number
(d) Sometimes more and sometimes equal to its atomic number Ans. (d)
15. Two successive elements belonging to the first transition series have the same number of electrons partially filling orbitals. They are
(a) V and Cr
b) Ti and V
(c) Mn and Cr
(d) Fe and Co Ans. (c)
16. When n+l has the same value for two or more orbitals,the new electron enters the orbital where
a) n is maximum
(b) n is minimum
(c) l is maximum
(d) l is minimum Ans. (b)
17. A balloon filled with ethylene is pricked with a sharp pointed needle and quickly placed in a tank full of hydrogen at the same pressure. After a while the balloon would have
\(a) Shrunk
(b) Enlarged
(c) Completely collapsed
(d) Remain unchanged in sizeAns. (b)
18. Which of the following statements is not true?
(a) The ratio of the mean speed to the rms speed is independant of temperature
(b) The square of the mean speed of the molecules is equal to the mean squared speed at a certain temperature
(c) Mean kinetic energy of the gas molecules at any given temperature is independant of the mean speed
(d) None Ans. (b)
19. Which of the following statements represent Raoult's Law
(a) Mole fraction of solvent = ratio of vapour pressure of the solution to vapour pressure of the solvent
(b) Mole fraction of solute = ratio of vapour pressure of the solution to vapour pressure of the solvent
(c) Mole fraction of solute = lowering of vapour pressure of the solution
(d) Mole fraction of solvent = lowering of vapour pressure of the solution Ans. (a)
20. Elements having the same atomic number and the same atomic mass are known as
(a) Isotopes (b) Isotones
(c) Isomers (d) None of the above
21.Which is the most acidic amongst
(a) Nitrophenol(b) O-toulene
(b) (c) Phenol (d) Cresol
22. Pure water does not conduct electricity because it is
(a) Almost not ionised
(b) Low boiling (c) Neutral
(d) Readily decomposed Ans. (a)
23. In a salt bridge, KCl is used because
(a) It is an electrolyte
(b) The transference number of K+ and Cl¯ is nearly the same
(c) It is a good conductor of electricity
(d) All of the above Ans. (d)
24. A depolarizer used in the dry cell batteries is
\(a) KCl (b) MnO2
(c) KOH (d) None of the above
Ans. (b)
25. The hydrolysis of alkyl halides by aqueous NaOH is best termed as
(a) Electrophylic substitution reaction
(b) Electrophylic addition reaction
(c) Nnucleophylic addition reaction
(d) Nucleophylic substitution reaction
Ans. (d)
26. The hydrocarbon that gives a red precipitate with ammoniacal cuprous chloride is (where 'º' means a triple bond)
(a) CH3-CH2-CH2-CH3
b) CH3-CºC-CH3
(c) CH2=CH-CH=CH2
(d) CH3-CH2-CºCH Ans. (d)
27. Which of the following reagents is neither neutral nor basic
(a) Lucas' reagent
b) Tollen's reagent
(c) Bayer's reagent
(d) Fehling's solution Ans. (a)
28. The substance which is most easily nitrated
(a) Toluene (b) Bbenzene
(c) Nitrobenzene(d) Chlorobenzene
Ans. (a)
29. Carbylamine reaction is a test for
(a) Primary amine
(b) Secondary amine
c) Tertiary amine
(d) Quarternary ammonium salt
Ans. (a)
30. Which of the following oxides cannot be reduced by carbon to obtain metal
(a) ZnO (b) Al2O3
(c) Fe2O3 (d) PbO Ans. (b)
31. Which of the following is not an oxide ore?
(a) Cassiterite b) Siderite
(c) Pyrolusite (d) Bauxite
Ans. (b)
32. Which among the following is called philosopher's wool
(a) Cellulose b) Calamine
(c) Stellite (d) Cerussite
Ans. (c)
33. Out of 10 white, 9 black and 7 red balls, in how many ways can we select one or more balls
(a) 234 b) 52
(c) 630 (d) 879 Ans. (d)
34. A and B throw a dice. The probability that A's throw is not greater than B's is
(a) 5/12 b) 7/12
(c) 11/12(d) 5/36 Ans. (b)
35. Given two numbers a and b. Let A denote the single AM between these and S denote the sum of n AMs between them. Then S/A depends upon
(a) n (b) n,a
(c) n,b (d) n,a,b Ans. (a)
36. If the sum of the roots of the equation ax²+bx+c=0 is equal to the sum of the squares of their reciprocals, then, a/c, b/a, c/b are in
(a) AP (b) GP
(c) HP (d) None of the these
Ans. (c)
In the following questions ~ represents the integral sign-for eg. 1~2[f(x)] means integration of
the function f(x) over the interval 1 to2.
37. Value of -1~2[|2-x²|]dx, ie integration of the function |2-x²| over the interval -1 to 2.
(a) 0 (b) 1
(c) 2(d) None of the above Ans. (d)
38. If 0~P[log sinx]dx=k,then the value of 0~P/4[log(1 + tan x)]dx ,where P stands for pi,is
(a) -k/4 (b) k/4
(c) -k/8 (d) k/8 Ans. (c)
39. If a,b,c be in GP and p,q be respectively AM between a,b and b,c then
(a) 2/b=1/p+1/q
(b) 2/b=1/p-1/q
(c) 2=a/p-c/q
(d) None of the above Ans. (a)
40. A solution of KMnO4 is reduced to MnO2 .The normality of solution is 0.6.The molarity is
(a) 1.8M b) 0.6M
(c) 0.1M (d) 0.2M Ans. (d)
The questions 41-46 are based on the following pattern.The problems below contain a question and two statements giving certain data. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient for answering the questions.The correct answer is
(A) If statement (I) alone is sufficient but statement (II) alone is not sufficient.
B) If statement(II) alone is sufficient but statement(I) alone is not sufficient.
(C) If both statements together are sufficient but neither of statements alone is sufficient.
(D) If both together are not sufficient.
41. What is John's age?
(I) In 15 years John will be twice as old as Dias would be
(II) Dias was born 5 years ago
Ans. (C)
42. What is the distance from city A to city C in kms?
(I) City A is 90 kms from City B
II) City B is 30 kms from City C
Ans. (D)
43.Is A=C ? A,B,C are real numbers
(I) A-B=B-C
II) A-2C = C-2B Ans. (C)
44. What is the 30th term of a given sequence ?
(I) The first two terms of the sequence re 1,1/2
(II) The common difference is -1/2
Ans. (A)
45.Was Avinash early, on time or late for work?
(I) He thought his watch was 10 minutes fast
II) Actually his watch was 5 minutes slow Ans. (D)
46. What is the value of A if A is an integer?
(I) A4 = 1 II) A3 + 1 = 0
Ans. (B)
47. A person travels 12 km in the southward direction and then travels 5km to the right and then travels 15km toward the right and finally travels 5km towards the east, how far is he from his starting place?
(a) 5.5 kms b) 3 km
(c) 13 km (d) 6.4 km Ans. (b)
48. X's father's wife's father's granddaughter uncle will be related to X as
(a) Son b) Nephew
(c) Uncle (d) Grandfather Ans. (c)
49. Find the next number in the series 1, 3 ,7 ,13 ,21 ,31
(a) 43 b) 33
(c) 41 (d) 45 ans. (a)
50. If in a certain code "RANGE" is coded as 12345 and "RANDOM" is coded as 123678. Then the code for the word "MANGO" would be
(a) 82357(b) 89343
(c) 84629(d) 82347 Ans. (d)
51. If "PROMPT" is coded as QSPLOS ,then "PLAYER" should be
(c) QUREXM(d) URESTI Ans. (a)
The questions 52-53 are based on the following data
6 people A,B,C,D,E and F sit around a table for dinner.Since A does not like C, he doesn't sit either opposite or beside C.B and F always like to sit opposite each other.
52. If A is beside F then who is are the two neighbours of B?
(a) D and C(b) E and C
(c) D and E(d) Either (a) or (b)
Ans. (c)
53. If D is adjacent to F then who is adjacent to C?
(a) E and B(b) D and A
(c) D and B(d) either (a) or (c)
54. Complete the sequence A, E ,I ,M ,Q ,U , _ , _
(a) B, F(b) Y, C
(c) G, I(d) K, O Ans.(b)
55. A person travels 6km towards west, then travels 5km towards north ,then finally travels 6km towards west. Where is he with respect to his starting position?
(a) 13km east
(b) 13km northeast
(c) 13km northwest
(d) 13km westAns. (c)
56. If A speaks the truth 80% of the times, B speaks the truth 60% of the times. What is the probability that they tell the truth at the same time
(a) 0.8(b) 0.48
(c) 0.6(d) 0.14 Ans.(b)
57. If the time quantum is too large, Round Robin scheduling degenerates to
(a) Shortest Job First Scheduling
(b) Multilevel Queue Scheduling
(c) FCFS
(d) None of the above Ans. (c)
58. Transponders are used for which of the following purposes
(a) Uplinking
(b) Downlinking
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above Ans. (c)
59. The format specifier "-%d" is used for which purpose in C
(a) Left justifying a string
(b) Right justifying a string
(c)Left justifying an intger
(d) Right justifying an intger
Ans. (c)

Wipro Placement Paper 3 - 2003
Q1. Two bodies changed from p1v1 to p2v2 state in two ways. The heat supplied is delta Q and work done is delta W. Then what is constant in these two processes
(a) delta q
(b) delta w
(c) delta q + delta w
(d) delta q - delta w Ans. (d)

Q2. _______ have same atomic number and same mass number are
(a) Isotopes (b) Isotones
(c) Isomers (d) Isobars Ans. (c)
Q3. When a free electron is placed in a plane of electro magnetic then it moves in
(a) in the direction of the electric field
(b) in the direction of magnetic field
(c) of propagation of wave
(d) of the plane containing magnetic field and propagation direction.
Q4. Name the phenomena in which one proton is jumped from one isomer to another isomer to create two different elements
(a) functional isomerisim
(b) sterio merisim
(c) tauto merisim
(d) pentamerisim Ans. (c)
Q5. In the below compounds which one has 40% C ,6.7% H and 53.3 % O what is its empherical formula
(a) CHO (b) CH2
(c) C2H2O2 (d) C2H3O2
Ans: (b)
Q6. X rays are coming from X ray tube, the wavelength is _______ a certain wavelength/s
(a) below(b) above
(c) inbetween(d) out of
Ans. (c)
Q7. In a triode valve in order to increase the saturation current what has to be done
(a) increase plate voltage
(b) reduce distance between grid and plate
(c) increase cathode potential
(d) reduce grid potential
Ans. (d )
Q8. Seven different toys are distributed among 3 children how many different ways are possible?
(a) 7C3 (b) 7P3
(c) 3 7(d) 7 3 Ans. (c)
Q9. A, B ans C are three speakers. They have to speak randomly along with another 5 speakers in a function. A has to speak before B and B has to speak before C. What is the probability.
Ans. 1/6
Q10. If dy = (secx + ytanx)dx, Then the curve is
(a) x = ycosx (b) x = ysinx
(c) x = ytanx (d) x = ysecx
Ans. (a)
Q11. Two series are 16,21,26.... and 17,21,25.....
What is the sum of first hundred common numbers
(a) 101100(b) 110100
(c) 101110(d) 110101
Ans. (a)
Q12. There are two sections in a question paper each contain five questions. A students has to answer 6 questions. Maximum no. of questions that can be answered from any section is 4. How many ways he can attempt the paper?
(a) 50(b) 100
(c) 120(d) 200 Ans. (d)
Q13. a and b are two numbers selected randomly from 1,2,3.... 25 what is the probability of a and b are not equal.
(a) 1/25(b) 24/25
(c) 13/25(d) 2/25 Ans. (b)
Q14. The sum of the series 1 + 1(1+1/n) + 3(1+1/n)2 + ..... is equal to? Ans. n2
Q15. Two circles of different radii intersects each other what is the maximum no of intersections
(a) 0(b) 1
(c) 2(d) 3 Ans. (c)
Q16. If x= sin-1(t), y = log(1-t2), find d2y/dx2 when t=1/2
(a) 1(b) 0
(c) -8/3(d) -2/3 Ans. (c)
Q17. If x approaches infinity , then (òex dx )/( òe2xdx) is ?
(a) 1 b) 0
(c) –1 (d) 2 Ans. (a)
Q18. If f(x)=1-cos(1-cosx)/x4 is continuos at f(0) then what is x
a) 1 (b) 0
(c) ¼ (d) -1/4 Ans. (c)
Q19. For the word SURITI, if you arrange the letters in dictionary order then what is its rank?
a) 234 (b) 235
(c) 236 (d) 237 ans. (c)
Q20. Period of sin ((2t + 3) / 6 pi)
(a) 6pi (b) 6pi2
(c) 3pi Ans. (b)
Q21 - Q23. Four questions given on the below data
X,Yand Z are senior engineers. A,B,C,D are junior engineers. Company wants to select 4 enginers. Two will be senior and two will be juniors. The company wants these engineers to work in the most productive way so they respect each person's likes/dislikes.
Y is not friends with A
Z is not friends with C
B is not friends with A
If B is selected then who will be the remaining 4 members ?
If C is selected, Z and ___ cannot be selected?
D is always selected if ___ is selected?
Q24. A speaks truth 70% of the times, B speaks truth 80% of the times. What is the probability that both are contradicting each other is ?
Q25. ò((2x-3)/((x2 +x+1)2 )dx is ?
q26. Ram starts from A walking 2 km North and turns right and walks 4 km and turns right again and walks 4 km and turns right again and walks 4 km and meets Radha at Bwalking in the opposite direction to Ram .
a) Which direction does Ram walk after the first turn?
b) Distance between A and B
Q27. If the equation x2 - 3x + a = 0 has the roots (0,1) then value of a is ?
Q28. A and B's temperature are 10°c and 20°c having same surface , then their ratio of rate of emmisions is ?
Q29. An atomic particle exists and has a particlular decay rate . It is in a train . When the train moves, a person observes for whether the decay rate
(a) increases
(b) decreases
(c) depend on the directions of movement of train
Q30. Which of the following exchanges positive ions
(b) nh2-(c) ch2 Ans. (b)
Q31. After execution of CMP, a instruction in Intel 8085 microprocessor
(a) ZF is set and CY is reset.
(b) ZF is set CY is unchanged
(c) ZF is reset, CY is set
(d) ZF is reset , CY is unchanged .
Ans. ZF is set and CY is reset
32. The best tool for editing a graphic image is ?
Q33. Network scheme defines
a.)one to one
b.) many to many c.) one to ,many ?
Q34. A person wants to measures the length of a rod.First he measures with standing ideally then he measures by moving parrel to the rod
(a)the length will decrease in second case
(b)length will be same
(c) length will increse in the second case.
Q35. One U-230 nucleus is placed in a train moving by velocity emiting alpha rays .When the train is at rest the distance between nucleus and alpha particle is x . One passenger is observing the particle . When the train is moving, what is the distance between particle and nucleus ?
(a) x
(b) x + vt
(c) x - vt
Q36. What is the resulting solution when benzene and toluene are mixed ?
Q37. If the word FADENCOMT equals 345687921 then
What is FEAT ?
Find representation of 2998.
Q38. Given 10 alphabets out of which 5 are to be chosen. How many words can be made with atleast one repetition.
Q39. Arrange by acidic values : phenol, nitrotolouene and o-cresol?
Q40. Find sum of 3 + 5/(1+22) + 7/(1 + 22 + 32) + ......
ans. 3n/(1 + n)
The following are few sample questions that maybe asked in the software paper.We haven't been able to give the values in certain problems. Only the type of questions have been mentioned.
Q What sorting algos have their best and worst case times equal ?
Ans. O(nlogn) for mergesort and heap sort
Q. What page replacement algo . has minimumn number of page faults ?
Ans. Optimality algorithm
Q. What is the use of virtual base class in c++
Ans. Multiple lines between derived classes.
Q. Find the eccentricity of a given node in a directed graph
Q. Convert the infix to postfix for A-(B+C)*(D/E)
Ans. ABC+DE/*-
Q. What is swapping
Q. Assignment operator targets to
Ans. l-value
Q. A byte addressable computer has memory capacity of 2 power m Kbytes and can perform 2 power n operations
an instruction involving three operands and one operator needs maximum of ---bits
Ans. 3m + n
Q. In round robin scheduling, if time quatum is too large then it degenerates to
Q. What is network schema?
Q. Packet Burst is ______
Q. Picard's method uses _______?
Ans. Successive Differentiation.
The following are few sample questions that may be asked in the hardware paper. We haven't been able to give the values in certain problems. Only the type of questions have been mentioned.
Q. Concentration and restivity is given and conductivity is asked for ?
Q. R , resistance and C, capacitance is given ,find the frequency and Q factor of the crystal ?
Q. Critical frequency and angle theta is given ;.the max useable frequency is to be calculated
Q. Questions on parabolic reflector antenna's and half wave dipole antenna's design
Q. Ramp signal is generated from integrator .Whether it is a low or high pass filter .?
Q. Calculate FM bandwidth given max modulation frequency FM , max freq deviation , df and 8 pairs allowable side band component ?

MBT Placement Paper 1 - 2003

This section consists of 29 problems. The questions are simple though time consuming.
1. If a boat is moving in upstream with velocity of 14 km/hr and goes downstream with a velocity of 40 km/hr, then what is the speed of the stream ?
(a) 13 km/hr (b) 26 km/hr
(c) 34 km/hr(d) none of these
Ans. A
2. Find the value of ( 0.75 * 0.75 * 0.75 - 0.001 ) / ( 0.75 * 0.75 - 0.075 + 0.01)

(a) 0.845 (b) 1.908
(c) 2.312 (d) 0.001 Ans. A
3. A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together ?
(a) 3 days (b) 8/9 days
(c) 4 days (d) can't say
ans. B
4. A car travels a certain distance taking 7 hrs in forward journey, during the return journey increased speed 12km/hr takes the times 5 hrs.What is the distance travelled
(a) 210 kms (b) 30 kms
(c) 20 kms (c) none of these
ans. B
5. Instead of multiplying a number by 7, the number is divided by 7. What is the percentage of error obtained ?
6. Find (7x + 4y ) / (x-2y) if x/2y = 3/2 ?
(a) 6 (b) 8
(c) 7 (d) data insufficient
Ans. C
7. A man buys 12 lts of liquid which contains 20% of the liquid and the rest is water. He then mixes it with 10 lts of another mixture with 30% of liquid.What is the % of water in the new mixture?
8. If a man buys 1 lt of milk for Rs.12 and mixes it with 20% water and sells it for Rs.15, then what is the percentage of gain?
9. Pipe A can fill a tank in 30 mins and Pipe B can fill it in 28 mins.If 3/4th of the tank is filled by Pipe B alone and both are opened, how much time is required by both the pipes to fill the tank completely ?
10. If on an item a company gives 25% discount, they earn 25% profit. If they now give 10% discount then what is the profit percentage.
(a) 40% (b) 55%
(c) 35% (d) 30% Ans. D
11. A certain number of men can finish a piece of work in 10 days. If however there were 10 men less it will take 10 days more for the work to be finished. How many men were there originally?
(a) 110 men (b) 130 men
(c) 100 men (d) none of these
ans. A
12. In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years and Rs.1200/- in 5 years ?
(a) Rs. 500 (b) Rs. 600
(c) Rs. 800 (d) Rs. 900
ans. C
13. If a sum of money compound annually amounts of thrice itself in 3 years. In how many years
will it become 9 times itself.
(a) 6 (b) 8
(c) 10 (d) 12 Ans A
14. Two trains move in the same direction at 50 kmph and 32 kmph respectively. A man in the slower train
observes the 15 seconds elapse before the faster train completely passes by him.
What is the length of faster train ?
(a) 100m (b) 75m
(c) 120m d) 50m Ans B
15. How many mashes are there in 1 squrare meter of wire gauge if each mesh is 8mm long and 5mm wide ?

(a) 2500 (b) 25000
(c) 250 (d) 250000 Ans B
16. x% of y is y% of ?
(a) x/y (b) 2y
(c) x (d) can't be determined
ans. C
17. The price of sugar increases by 20%, by what % should a housewife reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar can be same as before ?
(a) 15% (b) 16.66%
(c) 12% (d) 9% Ans B
18. A man spends half of his salary on household expenses, 1/4th for rent, 1/5th for travel expenses, the man deposits the rest in a bank. If his monthly deposits in the bank amount 50, what is his monthly salary ?
(a) Rs.500 (b) Rs.1500
(c) Rs.1000 (d) Rs. 900 Ans C
20. The population of a city increases @ 4% p.a. There is an additional annual increase of 4% of the population due to the influx of job seekers, find the % increase in population after 2 years ?
21. The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2 Out of these 10% the boys and 25% of girls are scholarship holders. % of students who are not scholarship holders.?
22. 15 men take 21 days of 8 hrs. each to do a piece of work. How many days of 6 hrs. each would it take for 21 women if 3 women do as much work as 2 men?
(a) 30 (b) 20 (c) 19 (d) 29 Ans. A
23. A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If spheres of the same size are made from the material obtained, what is the diameter of each sphere?
(a) 5 cms (b) 2 cms (c) 3 cms
(d) 4 cms Ans C
24. A rectangular plank (2)1/2 meters wide can be placed so that it is on either side of the diagonal of a square shown below.(Figure is not available)What is the area of the plank? Ans :7*(2)1/2
25. The difference b/w the compound interest payble half yearly and the simple interest on a certain sum lent out at 10% p.a for 1 year is Rs 25. What is the sum?
(a) Rs. 15000 (b) Rs. 12000
(c) Rs. 10000 (d) none of these
Ans C
26. What is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it into a perfect square ?
(a) 3 (b) 4 (c) 5 (d) 6 a ns. C
27. A father is 30 years older than his son however he will be only thrice as old as the son after 5 yearswhat is father's present age ?
(a) 40 yrs (b) 30 yrs (c) 50 yrs
(b) (d) none of these Ans. A
28. An article sold at a profit of 20% if both the cost price and selling price would be Rs.20/- the profit would be 10% more. What is the cost price of that article?
29. If an item costs Rs.3 in '99 and Rs.203 in '00.What is the % increase in price?
(a) 200/3 % (b) 200/6 %
(c) 100% (d) none of these
Ans. A

Directions: For questions 30-39 fill the missing number or letter in the given series
30. a, c, e, g, _
(a) h (b) I (c) d (d) j Ans. B
31. a, e, i, m, q, u, _, _
(a) y,c (b) b,f (c) g,I (d) none
Ans. A
32. ay , bz , cw , dx ,__
(a) gu (b) ev (c) fv (d) eu Ans. D
33. 1, 2, 3, 5, 7, 11, __
(a) 15 (b) 9 (c) 13 (d) 12 Ans. C (series of prime numbers)
34. kp , lo , mn , __
(a) nm (b) np (c) op (d) pq
Ans. A
35. R,M,__,F,D,__
(a) I, C (b) A, Q (c) L, N (d) B, Q
Ans. A
36. ___, ayw, gec, mki, sqo
a) awx (b) usq
(c) prs (d) lmn Ans. B
37. 1, 3, 4, 8, 15, 27, __
(a) 60 (b) 59 (c) 43 (d) 50 Ans D
38. 0, 2, 3, 5, 8, 10, 15, 17, 24, 26,__
(a) 45 (b) 55 (c) 35 (d) 48 Ans. C
39. 2, 5, 9, 19, 37,__
(a) 64 (b) 55 c) 75 (d) 40 Ans C
Directions for questions 40 to 45: Select the alternative that logically follows form the two given statements.
40. All scientists are fools. All fools are literates.
(a)All literates are scientists
b) All scientists are literates
c) No scientists are literates
(d) Both (a) and (b) are correct
Ans. B
41. No apple is an orange. All bananas are oranges.
(a) All apples are oranges
(b) Some apples are oranges
(c) No apple is a banana
(c) None of the above Ans. A
(d) 42. All pens are elephants. Some elephants are cats.
(a) Some pens are cats
b) No pens are cats
(c) All pens are cats
(d) None of the above Ans. D
43. All shares are debentures.No debentures are deposits.
(a) All shares are deposits
(b) Some shares are deposits
(c) No shares are deposits
(d) None of the above Ans. C
44. Many fathers are brothers. All brothers are priests.
(a) No father is a priest
(b) Many fathers are not priests
(c) Many fathers are priests
(d) Both (b) and (c) Ans. B
45. Some green are blue. No blue are white.
(a) No green are white
(b) Some green are white
(c) No green are white
(d) None of the above Ans. B
46. If the word "CODING" is represented as DPEJOH , then the word "CURFEW" can be represented?
(a) dvsgfx (b) dvshfx (c) dgshfx
(d) dtsgfy Ans. A
47. If in a certain code "RANGE" is coded as 12345 and "RANDOM" is coded as 123678, then the code for the word "MANGO" would be
(a) 82357 (b) 84563 (c) 82346
(d) 8254 Ans. D
Directions for questions 48-50:The questions are based on the following data
in a class of 150 students 55 speak English;85 speak Telugu and 30 speak neither English nor Telugu
48. How many speak both English and Telugu?
(a) 10(b) 15
(c) 20(d) 12Ans. C
49.How many speak only Telugu?
(a) 55(b) 45
(c) 65(d) none of the above
50.How many speak at least one of the two languages?
(a) 120(b) 100
(c) 250(d) 50a ns. A
Refer R.S Agarwal books for more questions of the same kind
Verbal -- Page 254 problems 53 to56
246 eg.2
Page 104 Exercise.3a (Series Questions)
Page 354-355 8,13, Page 115
Nonverbal -- Pages 5,41,54,108,145,158

ughes Placement Paper 1 - 2003

1. Find the probability of getting a number with 7 between 100 and 999 (both inclusive).

2. There are 10 items in a box, out of which 3 are defective.
2 balls are taken one after the other.
What is the probability that both of them are defective?

3. Context free grammar is accepted by

a) finite automata
b) push down automata
c) two way bounded automata
d) both b and c

4. Which is not a memory management scheme?

a) buddy system
b) swapping
c) monitors
d) paging

Ans : c

5. Simplify the Karnaugh map given below and derive its expression in SOP form

















6. Question on NAND gates implementation.

7. Definition of Context Sensitive Grammar

8. An identifier can start with a letter followed by any number of letter or digits .

9. With the following configuration:
8MB total memory, 256kb cache , 4kb is block size.
Using direct mapping, how many different physical memory blocks can be mapped on to the cache.

(a) 64 (b) 256 (c) 128

10. CSMA/CD is used in
a) token ring
c) ethernet
11. In TCP/IP header, checksum contains
a) sum of all the words
b) ones complement of the data
c) ones complement of the sum of all the words
d) ones complement of the sum in ones complement
12. What is the maximum number of acknowledgements for a 4 bit sequence number in a sliding window protocol.
13. Which is a good way of representing varaibles in recursion
a) local variables
b) static varaibles
c) global variables
14. Given the following c program
static int i = 10;
What is the value of i if the function is called twice ?

15. Given the following c program
func(int *i, int*j)
{*i=*i * *i;
*j=*j* *j;
{ int i = 5, j = 2;
printf("%d %d", i, j);}
What is the output?
16. Given page table, page size and offset find the corresponding physical address ?
17. In a memory chip 4k size and 16bit words are to be stored.
No of address and data lines required is:
18. Identify in which pass of the 2 pass compiler are the following compiled
1) literals
2) address resolution
3) listing
19. Object code does not require
a) relocation bits
b) external names and place where they are located
c) absolute adress
d) all the object codes
20. ARP is in reference to
a) MAC to IP
b) IP to MAC
21. Question on Balanced tree -
A balanced tree is given and a node is addded at the leaf.
Find the no of unbalanced nodes?
22. What is the order of Hashing time:
a) 0(1)
b) 0(n2)
23. Given that:
s -> s + s ; s -> s * s ; s -> a
Find the no of parse trees for a+a*a+a
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7
24. Order of deleting a node from a linked list.
(pointer is to an arbitrary node)
25. A choclate of size nXn is given and is to be made into pices of size 1x1.
At a time both horizontal and a vertical cut is done.
Find the order of complexity
a) O(n2)
b) O(nlogn)
c) O(logn)
26. A directed graph is represented by adjacency list.
To find the complexity of indegree of the node. e - edge n- vertices
27) No of leaf nodes given. find the no of nodes with degree 2.
28) AX = B.
A is mXn and B is mX1
a) there is a unique solution if rank of A is same as rank of augumented matrix [A b]
b) there are multiple solutions
29. LXI sp,2099h
LXI b, 2012h
30. A and B are sets.
A's cardinality is m and B's is n where m < n
How many one to one mappings can be obtained.
a) n ^ m
b) npm
c) mpn
d) mcn
31. In scheduling algorithnms which are logically executed but suspended
a) preemptive
b) SJF
c)non preemptive
d) all the above
32. I/O redirection is
a) copying programs files through a pipe
b) input files are created
c) input file taken from existing ones
d) none
33. Symmetric multiprocessing can be done in
a) snoopy protocols
b) cache coherence
34. In the dining philosophers problems to avoid dead lock
a) 1 person will take left one and all other will take right one
b) adjacent persons should not eat concurrently
35. In the process state cycle, which is the correct order
a) timeout: ready -> running
b) blocked: ready -> running
36. For converting infix expression to postfix what do we require
a) operand stack
b) operator stack
37. 0 is reprented as both and negative and positive in
a) ones complement
b) twos complement
c) two's complement has extra negative number
38. What is the difference between c and c++?
a)In c++ we can define variables in the middle
b)dynamic scoping
39. Which of the following is correct

a) Synchronous tranmission needs more badwidth than Asychronous.
b) Inasychronous transmission , the time is associated with data itself.....
Hexaware Placement Paper 1

Directions for questions 1-10: Expand the following terms:-
Ans: Open Database Connectivity.
Ans: Hyper Text Markup Language.
Ans: Reduced Instruction Set Computing.
Ans: American Standard Code For Information Interchange.
Ans: American National Standard Institute.
6. XML
Ans: Extended Markup Language.
Ans: Floating Point Operating Per Second.
8. SQL
Ans: Sequential Query Language.
9. QBE
Ans: Query By Example.
10. ALE
Ans: Address Latch Enable.
11. What is lagging in DBMS?
Ans: Reduced Redundancy.
irections 12 to 20: For the following questions find the odd man out.
12. Unix
Ans: CMOS.
13. Oracle
14. Laser
Ans: Mouse
15. Dir
Ans: Csh
16. Bit
Ans: Digit
17. Hard Disk
Floppy Drive
CacheAns: Cache
18. SQL
ORACLE Ans: Oracle
19. C++
20. Projection Operation
Selection Operation
Set Difference Operation
Ans: Intersection
21. Which of the following is a universal gate?
(a) OR
(b) AND
(c) XOR
(d) NOR
Ans: NOR
22. The default back end of the VB is
(a) Oracle
(b) Sybase
(c) Informics
Ans: Sybase
23. What is meant by Superconductivity?
Ans: No reistance
24. Viscosity
Ans: Friction
25. What is the Lock Based Protocol used for?
Ans: Concurrency Control in DBMS.
Directions for question 25 to 32: Convert the ecimal numbers on the left to the required form.
25. 9's complement of 28
26. Binary of 58
Ans: 111010.
27. Octal of 359
Ans: 547
28. Hexadecimal of 650
ns: 28A
29. BCD of 18
Ans: 0001 1000
30. BCD of 34.8
Ans: 0011 0100.1000
31. Excess-3 code of 6
Ans: 1001
32. Excess-3 code of 9
Ans: 1100
33. If Ax + By = 1F16;
Cx + Dy = 2510.
Find the value of x and y?
34. Semaphore is used for
(a) Synchronization
(b) Dead-lock avoidence
(c) box
(d) none
Ans: A
35. For addressing 1 MB memory, the number of address lines required,
(a) 11
(b) 16
(c) 22
(d) 24
Ans: B
36. Which of the following remains in memory temporarily
(a) Resident portion of COMMAND.COM
(b) Transient portion of COMMAND.COM
(c) API
(d) Disk BIOS
Ans: B
37. Pick the odd man out
Ans: c
38. OS/2 is a
(a) Single User OS
(b) Multi User OS
(c) Multi Tasking OS
(d) None of these
Ans: C
39. Bootstrap loader program is a program belonging to
(a) ROM startup software
(b) ROM extension software
(c) ROM BIOS software
(d) ROM Basic software
Ans: A
40. The entry of starting cluster of a file is present in
(a) Boot Parameters
(b) Directory
(c) FAT
(d) Partition Table and master boot program
Ans: C

Aptitude Section
Directions for questions 1-6: Find the correct meaning of the following phrases:-
1. A man of letters
2. A man of straw
3. To be in the air
4. To bite the dust
5. Man of few words
6. Penny wise pound foolish.
7. Find the reminder when 333666777888999 is divided by 3 or 9 or 11 ?
8. Which is the biggest perfect square amongst the following:-
15129, 12348, 23716, 20736
9. The greatest area of the following
(a) The radius of circle is 4
b) The square of diagonal is 4
c) The square of side is 4
10. The area of the maximum size of the circle described from the 10 square inch square?
11. In the series 0, 3, 8, 15,__, What is the next number?
12. X <> 0
then what is the possibility that the result is always positive?
Ans: xy
13. 3 red and 4 blue balls are in a basket. A member of PPTeam is drawing balls from the basket. What is the probablity of getting the 3 red balls simultaneously?
14. Let ax2 + bx + c = 0
If the sum of the equal roots is equal to the product of the same roots. Then which of the following hold true?
(a) a + b = 0
(b) a = 0
(c) c = 0
(d) a + c = 0
15. A fold density is 19 times greater than the water and for copper it is 9 times. At what ratio you can mix gold and copper to get 15 times denser than water.
Ans: 3 : 2
16. Find the value of (1.99)2
Ans: 3.9601
17. There is a room with 6' x 8'. A 1' tile is fixed along the 4 walls in one row. How many 1" tiles require to finish the work.
Ans: 24
18. 2 persons can finish a job in 8 days. First person alone can finish the work in 24 days. How many days
does the second person take to finish the job?
Ans: 12 days 19. A 4" cube is painted in all its faces and then it is cut down into 1" blocks. How many 1" blocks are there even without a single face being painted?
Ans: 8
20. A cylinder is inserted in a sphere d/h = 2/3. Find the surface area of the cylinder?
21. In a car wheel, two spokes cover 15 degree. Then for the entire car, how many spokes are there?
Ans: 24
22. What is the angle of degree suspended when two hands of clock showing the time 2:30?
Ans: 105 degrees
23. The age difference between two brothers is 3 years. After 6 years the ratio between the age is 9:8. What are their ages?
Ans: 21 and 18
24. A person's salary is getting reduced by 20%. What percentage should be added to get back his original salary?
Ans: 25%
25. Two persons start at the same point, walk in opposite directions with 5 km/hr and 5.5 km/hr respectively. What is the distance separated after 2 and half hrs?
Ans: 26.25 (approx)
26. A person starts walking at a speed of 5 km/hr through half the distance, rest of the distance he covers with a speed 4km/hr. Total time of travel is 9 hours. What is the maximum distance he can cover?
Ans: 40km
27. Initially two cups of same volume are present with milk filled upto 3/5th and 4/5th of their volumes. Water is then filled. Then two mixtures are mixed. Find the ratio of water to milk in the mixture.
Ans: 3 : 7
28. 16 grams of radioactive material decays into 8 grams in 10 years. How long will it take to decay to 1 gram?
Ans: 70 yrs
29. In a rectangle the length is increased by of the original length. By what proportion should the width be reduced so that the area will be the same?
Ans: 33
30. Find the nth number in the series is 1, -3, 5, -7.___
Ans: (-1)*(2n-1)
31. If a square is formed by the diagonal of the square as an edge, what is the ratio between the area?
Ans: 2
32. The perimeter of a rhombus is 52 units. One of its diagonal is 24 units. What is its second diagonals length?
Ans: 10
33. A cubical rectangular bar has the dimensions with the ratio 5 : 4 : 3. Its volume is 7500. What is the surface area of the bar?
Ans: 2350
34. In a class total 34 students, 16 are have a brother, 15 are have sisters, 9 students don't have either brothers or sisters. Find the number of students having both brother and sisters.
Ans: 6
35. A batsman scored 18 runs in his 18th innings and that makes his average 18. Find his average upto the 17th innings?
Ans: 19
36. 6 women can do 75 units of work in 8 days by working 5 hrs/day. In how many days can 4 women do 30 units of work by working 8 hrs/day?
37. A persons salary is decreased by steps of 20%, 15% and 10%. What will be the percentage decrease, if the salary is decreased in a single shot?
38. The ratio of the length : breadth : height of a cuboid is 5 : 4: 3, and the volume is 7500. What will be its surface area?
39. If the circumference of a circle is 100 units, Then what will the length of the arc described by an angle of 20 degree?
40. 3 Persons started placementpapers with a capital of Rs.3000. B invest Rs.600 less than A, C invest Rs.300 less than B. Then what is the share amount of B in a profit of Rs.886?
Directions for 41-50: Which of the following is the correct spelling for the word.
41. Supercede and Supersede
42. Recommend and Reccomend
43. Superitendent and Superitendant
44. Separate and Seperate
45. Succeed and Suceed
46. Coolly and Cooly
47. Despair and Dispair
48. Ridiculous and Rediculous
49. Indespensible and Indepensable
50. Tranquility or Tranquillity

C Test
Directions: For the given sample program give the output of the program.
30 Marks
int a[]={ 2,4,6,8,10 };
int i;
for( i = 0; i <= 4; i++)
printf("\n %d",a[i]);
change( int *b, int n){
int i;
for( i = 0; i < n; i++)
*(b+i) = *(b+i) + 5;

Wipro Placement Paper 2 - 2003
1.When a bicycle is in motion, the force of friction exerted by the ground on the two wheels is such that it acts
(a) In the backward direction on the front wheel and in the forward direction on the rear wheel.
(b) In the forward direction on the front wheel and in the backward direction on the rear wheel.
(c) In the backward direction on both the front and rear wheels.
(d) In the backward direction on both the front and rear wheels.
Ans. (d)
2. A certain radioactive element A, has a half life = t seconds.In (t/2) seconds the fraction of the initial quantity of the element so far decayed is nearly
(a) 29%
(b) 15%
(c) 10%
(d) 45%
Ans. (a)
3. Which of the following plots would be a straight line ?
(a) Logarithm of decay rate against logarithm of time
(b) Logarithm of decay rate against logarithm of number of decaying nuclei
(c) Decay rate against time
(d) Number of decaying nuclei against time
Ans. (b)
4. A radioactive element x has an atomic number of 100.It decays directly into an element y which decays directly into element z. In both processes a charged particle is emitted. Which of the following statements would be true?
(a) y has an atomic number of 102
(b) y has an atomic number of 101
(c) z has an atomic number of 100
(d) z has an atomic number of 101
Ans. (b)
5. If the sum of the roots of the equation ax2 + bx + c=0 is equal to the sum of the squares of their reciprocals then a/c, b/a, c/b are in
(a) AP
(b) GP
(c) HP
(d) None of these
ans. (c)
6. A man speaks the truth 3 out of 4 times. He throws a die and reports it to be a 6. What is the probability of it being a 6?
a) 3/8
(b) 5/8
(c) 3/4
(d) None of the above
Ans. (a)
7. If cos2A + cos2B + cos2C = 1 then ABC is a
(a) Right angle triangle
(b) Equilateral triangle
(c) All the angles are acute
(d) None of these
Ans. (a)
8. Image of point (3,8) in the line x + 3y = 7 is
(a) (-1,-4)
(b) (-1,4)
(c) (2,-4)
(d) (-2,-4)
Ans. (a)
9. The mass number of a nucleus is
(a) Always less than its atomic number
(b) Always more than its atomic number
(c) Sometimes more than and sometimes equal to its atomic number
(d) None of the above
Ans. (c)
10. The maximum KE of the photoelectron emitted from a surface is dependent on
(a) The intensity of incident radiation
(b) The potential of the collector electrode
(c) The frequency of incident radiation
(d) The angle of incidence of radiation of the surface
Ans. (c)
11. Which of the following is not an essential condition for interference
(a) The two interfering waves must be propagated in almost the same direction or the two interfering waves must intersect at a very small angle
(b) The waves must have the same time period and wavelength
(c) Amplitude of the two waves should be the same
(d) The interfering beams of light must originate from the same source
Ans. (c)
12. When X-Ray photons collide with electrons
(a) They slow down
(b) Their mass increases
(c) Their wave length increases
(d) Their energy decreases
Ans. (c)
13. An electron emits energy
(a) Because its in orbit
(b) When it jumps from one energy level to another
(c) Electrons are attracted towards the nucleus
(d) The electrostatic force is insufficient to hold the electrons in orbits
Ans. (b)
14. How many bonds are present in CO2 molecule?
(a) 1
(b) 2
(c) 0
(d) 4
Ans. (d)
15. In a balanced chemical equation
(a) Atoms are conserved
(b) Molecules are conserved
(c) Moles are conserved
(d) Reactant and product molecules are preserved
Ans. (a)
16. How many grams of NaOH will react with 0.2 equivalent of HCl?

(a) 0.59
(b) 0.285
(c) 1.18
(d) none of these
Ans. (a)
17. Which of the following is least acidic
(a) Ortho-cresol
(b) Para-cresol
(c) Phenol
(d) Meta-cresol
Ans. (b)
18. In Reimer-Tiemann's reaction, the reaction intermediate is
(a) Carbene
(b) Dichloro carbene
(c) Carbonion
(d) Carbonium ion
ns. (b)
19. Which of the following is most acidic?
(a) C2H5OH
(c) Ethanol
(d) CH3OHAns. (b)
20.A catalyst
(a)always slows down the reaction
(b)always starts a rection that would not have ocurred at all otherwise
(c)causes changes in the rate of the reaction
(d)changes the quantities of the products formed
Ans. (c)
21.The rate of the first order reaction depends on the
(a) Concentration of the reactant
(b) Concentration of the product
(c) Time
(d) TemperatureAns. (d)
22. The most abundant element in the universe is
(a) Hydrogen
(b) Helium
(c) Oxygen
(d) SiliconAns. (a)
23. Integrate 3x + 5 / (x3-x2-x+1)
(a) 1/2 log | (x+1)/(x-1) | - 4/(x-1)
(b) log |2+tanx|
(c) -(1+logx)/x
(d) 2 log|(tanx)/(tanx+2)
Ans. A
24. If y=cos-1(cosx + 4sinx)/(17)1/2, then dy/dx is
(a) 0
(b) 1
(d) none of theseAns. (b)
25. If the sum of n terms of two series of A.P are in the ratio 5n+4:9n+6. Find the ratio of their 13th terms
(a) 129/231
(b) 1/2
(c) 23/15
(d) None of the above
Ans. (a)
26. If the letters of the word "rachit" are arranged in all possible ways and these words are written out as in a dictionary, what is the rank of the word "rachit".
(a) 485
(b) 480
(c) 478
(d) 481Ans. (d)
27. Ravi's salary was reduced by 25%.Percentage increase to be effected to bring the salary to the original level is
(a) 20%
(b) 25%
(c) 33 1/3%
(d) 30%Ans. (c)
28. A and B can finish a piece of work in 20 days .B and C in 30 days and C and A in 40 days. In how many days will A alone finish the job
a) 48
(b) 34 2/7
(c) 44
(d) 45Ans. (a)
29. How long will a train 100m long traveling at 72kmph take to overtake another train 200m long traveling at 54kmph
(a) 70sec
(b) 1min
(c) 1 min 15 sec
(d) 55 secAns. (b)
30. What is the product of the irrational roots of the equation (2x-1)(2x-3)(2x-5)(2x-7)=9?
(a) 3/2
(b) 4
(c) 3
(d) 3/4Ans. (a)
31. Which of the following parameters is the same for molecules of all gases at a given temperature?
a) Mass
(b) Momentum
(c) Speed
(d) Kinetic energyAns. (d)
32. A solid is completely immersed in liquid. The force exerted by the liquid on the solid will
(a) Increase if it is pushed deeper inside the liquid
(b) Change if its orientation is changed
(c) Decrease if it is taken partially out of the liquid
(d) None of the aboveAns. (c)
33. Select the correct statements
(a) A simple harmonic motion is necessarily periodic
(b) An oscillatory motion is necessarily periodic
(c) A periodic motion is necessarily oscillatory
(d) All of the above
Ans. (a)
34. An electron is injected into a region of uniform magnetic flux density with the components of velocity parallel to and normal to the flux. What is the path of the electron?
(a) Helix
(b) Parabola
(c) Circle
(d) RectangleAns. (a)
35. A constant voltage is applied between the 2 ends of a uniform metallic wire. Some heat is developed in it. The heat developed is doubled if
(a) both the length and radius of the wire are halved.
(b) both the length and radius of the wire are doubled
(c) the radius of the wire is doubled
(d) the length of the wire is doubled
Ans. (b)
36. If Young's double slit experiment is performed in water
(a) the fringe width will decrease
(b) the fringe width will increase
(c) the fringe width remains unchanged
(d) there will be no fringe
ans. (a)
37. The shape of a spot of light produced when bright sunshine passes perpendicular through a hole of very small size is
(a) Square, because the hole is a square
(b) Round, because it is an image of the sun
(c) Round with a small penumbra around it
(d) Square with a small penumbra Ans. (b)
Select the alternative that logically follows from the two given statements.
38. Some forms are books
All books are made of paper
(a) Some forms are made of paper
(b) Some forms are not made of paper
(c) No forms are made of paper
(d) None of the above
Ans. (a)
39. All toffees are chocolates
Some toffees are not good for health
(a) Some chocolates are not good for health
(b) Some toffees are good for health
(c) No toffees are good for health
(d) Both (a) and (b)Ans. (a)
The questions 40-46 are based on the following pattern.The problems below contain a question and two statements giving certain data. You have to decide whether the data given in the statements are sufficient for answering the questions.The correct answer is
A) If statement (I) alone is sufficient but statement (II) alone is not sufficient.
(B) If statement(II) alone is sufficient but statement(I) alone is not sufficient.
(C) If both statements together are sufficient but neither of statements alone is sufficient.
(D) If both together are not sufficient.
(E) If statements (I) and (II) are identical.
43. If a ground is rectangular, what is its width?
I) The ratio of its length to its breadth is 7:2
(II) Perimeter of the playground is 396 mts.
Ans. C
44. If the present age of my father is 39 yrs and my present age is x yrs, what is x?
(I) Next year my mother will be four times as old as i would be.
(II) My brother is 2 years older than I and my father is 4 years older than my mother.
Ans. C
45. How many brothers and sisters are there in the family of seven children?
(I) Each boy in the family has as many sisters as brothers
(II) Each of the girl in the family has twice as many brothers as sistersAns. D
46. x is not equal to 0, is x + y = 0?
(I) x is the reciprocal of y
(II) x is not equal to 1Ans. A
Following questions are based on letter's analogy.First pair of letters should have the same relationship as the second pair of letters or vice versa.
47. ? : BGLQ : : YDIN : VAFK
(a) EKNS
(b) DKMT
(c) DLMS
(d) EJOTAns. (d)
48. NLO : RPS : : ? : ZXA
(a) VUW
(b) VTR
(c) VTW
(d) TRPAns. (c)
49. If "segment" is coded as rffndou, then "ritual" is coded as
(a) shutbm
(b) qjutbk
(c) qhutbk
(d) qhubtkAns. (c)
50. If "football" is "cricket" ,"cricket" is "basketball" ,"basketball" is "volleyball","volleyball" is "khokho" and "khokho" is cricket, which is not a ball game?
(a) cricket
(b) football
(c) khokho
(d) basketballAns. (a)
51. Which of the following is a recursive set of production
(a) S --> a|A, A --> S
(b) S --> a|A, A --> b
(c) S -->aA, A-->S
(d) None of theseAns. (c)

Wipro Placement Paper 4 - 2003
1. Add 79H and 86H and tell the contents of flags
2. Scr is used for _____ ( ac, dc , both )
3. Push pull amplifier is used to remove which harmonics ( even , odd , both )
4. PAM is demodulated using ___ ( low pass filter , high pass filter )
5. 16k memory is needed. How many chips with 12 address buses and 4 data
buses are needed.
6. AM wave is detected using _________ detector
7. Which flip flop is used for shift registers
8. Program counter does what __ (stores a memory address, address of the present instruction)
9. In a bistable multivibrator communication capacitor is used for ______ ( speed up response , ac coupling)
10. Totem pole is what?
11. Time constant for an integrator and differentiator should be ( small , high etc.)
12.TV waves are __ ( sky waves , space waves etc.)
13.Which configuration has highest i/p imp. ( ce , cb , cc )
14. Parabolic antenna with 2degree angle. What is its directivity.
15. Given 10 mhz pe modulation and we got a 100 mhz band.
How many channels can be there.
16. If o/p power is doubled by how much does the sound increase ( 1db,2db,3db )

CMC Placement Paper 1 - 2003
this is only a sample paper. We are not providing you with all the questions - just some questions to give you a general idea of the test pattern.

Analytical Reasoning Section:
Directions for questions 1-5: The questions are based on the information given below
There are six steps that lead from the first to the second floor. No two people can be on the same step
Mr. A is two steps below Mr. C
Mr. B is a step next to Mr. D
Only one step is vacant ( No one standing on that step )
Denote the first step by step 1 and second step by step 2 etc.
1. If Mr. A is on the first step, Which of the following is true?
(a) Mr. B is on the second step
(b) Mr. C is on the fourth step.
(c) A person Mr. E, could be on the third step
(d) Mr. D is on higher step than Mr. C.
Ans: (d)
2. If Mr. E was on the third step & Mr. B was on a higher step than Mr. E which step must be vacant
(a) step 1
(b) step 2
(c) step 4
(d) step 5
(e) step 6 Ans: (a)
3. If Mr. B was on step 1, which step could A be on?
(a) 2&e only
(b) 3&5 only
(c) 3&4 only
(d) 4&5 only
(e) 2&4 only Ans: (c)
4. If there were two steps between the step that A was standing and the step that B was standing on, and A was on a higher step than D , A must be on step
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
(e) 6 Ans: (c)
5. Which of the following is false
i. B&D can be both on odd-numbered steps in one configuration
ii. In a particular configuration A and C must either both an odd numbered steps or both an even-numbered steps
iii. A person E can be on a step next to the vacant step.
(a) i only
(b) ii only
(c) iii only
(d) both i and iiiAns: (c)

Directions for questions 6-9: The questions are based on the information given below

six swimmers A, B, C, D, E, F compete in a race. The outcome is as follows.
i. B does not win.
ii. Only two swimmers separate E & D
iii. A is behind D & E
iv. B is ahead of E , with one swimmer intervening
v. F is a head of D
6. Who stood fifth in the race ?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E Ans: (e)
7. How many swimmers seperate A and F ?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) cannot be determined Ans: (d)
8. The swimmer between C & E is
(a) none
(b) F
(c) D
(d) B
(e) A Ans: (a)
9. If the end of the race, swimmer D is disqualified by the Judges then swimmer B finishes in which place
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5 Ans: (b)
Directions for questions 10-14: The questions are based on the information given below
Five houses lettered A,B,C,D, & E are built in a row next to each other. The houses are lined up in the order A,B,C,D, & E. Each of the five houses has a colored chimney. The roof and chimney of each housemust be painted as follows.
i. The roof must be painted either green,red ,or yellow.
ii. The chimney must be painted either white, black, or red.
iii. No house may have the same color chimney as the color of roof.
iv. No house may use any of the same colors that the every next house uses.
v. House E has a green roof.
vi. House B has a red roof and a black chimney
10. Which of the following is true ?
(a) At least two houses have black chimney.
(b) At least two houses have red roofs.
(c) At least two houses have white chimneys
(d) At least two houses have green roofs
(e) At least two houses have yellow roofs
Ans: (c)
11. Which must be false ?
(a) House A has a yellow roof
(b) House A & C have different color chimney
(c) House D has a black chimney
(d) House E has a white chimney
(e) House B&D have the same color roof.
Ans: (b)
12. If house C has a yellow roof. Which must be true.
(a) House E has a white chimney
(b) House E has a black chimney
(c) House E has a red chimney
(d) House D has a red chimney
e) House C has a black chimney
Ans: (a)
13. Which possible combinations of roof & chimney can house
I. A red roof 7 a black chimney
II. A yellow roof & a red chimney
III. A yellow roof & a black chimney
(a) I only
(b) II only
(c) III only
(d) I & II only
(e) I&II&III Ans: (e)
14. What is the maximum total number of green roofs for houses
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) 5
Note: The questions from 15-27 are multiple choice in the paper
15. There are 5 red shoes, 4 green shoes. If one draw randomly a shoe what is the probability of getting a red shoe
ans 5c1/ 9c1
16. What is the selling price of a car? If the cost of the car is Rs.60 and a profit of 10% over selling price is earned
Ans: Rs 66/-
17. 1/3 of girls , 1/2 of boys go to canteen .What factor and total number of classmates go to canteen.
Ans: Cannot be determined.
18. The price of a product is reduced by 30% . By what percentage should it be increased to make it 100%
Ans: 42.857%
19. There is a square of side 6cm . A circle is inscribed inside the square. Find the ratio of the area of circle to square.
Ans. 11/14
20. There are two candles of equal lengths and of different thickness. The thicker one lasts of six hours. The thinner 2 hours less than the thicker one. Ramesh lights the two candles at the same time. When he went to bed he saw the thicker one is twice the length of the thinner one. How long ago did Ramesh light the two candles .
Ans: 3 hours.
21. If M/N = 6/5,then 3M+2N = ?
22. If p/q = 5/4 , then 2p+q= ?
23. If PQRST is a parallelogram what it the ratio of triangle PQS & parallelogram PQRST .

Ans: 1:2
24. The cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% over selling price what is the selling price ?
Ans: Rs 13.86/-
25. There are 6 red shoes & 4 green shoes . If two of red shoes are drawn what is the probability of getting red shoes
Ans: 6c2/10c2
26. To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of pure water. What is % alcohol.
Ans : 15%
27. A worker is paid Rs.20/- for a full days work. He works 1,1/3,2/3,1/8.3/4 days in a week. What is the total amount paid for that worker ?
Ans : 57.50
28. If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?
(a) x
(b) x2
(c) -x
(d) 1/xAns : (d)
Data Sufficiency Section:

Directions : For questions in this section mark
(a) If condition (i) alone is sufficient
(b) If condition (ii) alone is sufficient
(c) If both conditions together are sufficient
(d) If condition (i) alone & (ii) alone are sufficient
(e) information not sufficient
1. A man 6 feet tall is standing near a light on the top of a pole What is the length of the shadow cast by the man.
(i) The pole is 18 feet high
(ii) The man is 12 feet from the pole
Ans: (c)
2. Two pipes A and B emptied into a reservoir , pipe A can fill the reservoir in 30 minutes by itself. How long it will take for pipe A and pipe B together to fill up the reservoir.
(i) By itself, pipe B can fill up the reservoir in 20 minutes
(ii) Pipe B has a larger cross-sectional area than pipe A
Ans: (a)
3. K is an integer. Is K is divisible by 12
(i) K is divisible by 4
(ii) K is divisible by 3
Ans: (c)
4. What is the distance from A to B
(i) A is 15 miles from C
(2) C is 25 miles from B
Ans: (e)
5. Was Melissa Brown's novel published?
(i). If Melissa Brown's novel was published she would receive atleast $1000 in royalities during 1978
(ii). Melissa Brown's income for 1978 was over $1000
Ans: (e)
6. Does every bird fly?
(i) Tigers do not fly.
(ii) Ostriches do not fly
Ans: (b)
7. How much does John weigh? Jim weighs 200 pounds.
(i) Toms weight plus Moes weight equal to John's weight.
(ii) John's weight plus Moe's weight equal to Twice Tom's weight.
Ans: (c)
8. Is the figure ABCD is a rectangle if
(i) angle ABC=90(degrees)
(ii) AB=CD
9. Find x+2y
(i). x+y=10
(ii). 2x+4y=20
Ans: (b)
10. Is angle BAC is a right angle
(i) AB=2BC
(2) BC=1.5AC
Ans: (e)
11. Is x greater than y
(i) x=2k
(ii) k=2y
Ans: (e)
12. A piece of string 6 feet long is cut into three smaller pieces. How long is the longest of the three pieces?
(i). Two pieces are the same length.
(ii) One piece is 3 feet 2 inches lone
Ans: (b)
13. How many rolls of wall paper are necessary to cover the walls of a room whose floor and ceiling are rectangles 12 feet wide and 15 feet long
(i) A roll of paper covers 20 sq feet
(ii) There are no windows in the walls
Ans: (e)
14. x and y are integers that are both less than 10. Is x>y?
(i). x is a multiple of 3
(ii). y is a multiple of 2
Ans: (e)
15. Fifty students have signed up for atleast one of the courses GERMAN & ENGLISH, how many of the 50 students are taking GERMANI but not ENGLISH?
(i). 16 students are taking GERMANI & ENGLISH
(ii). The number of students taking ENGLISH but not GERMANI is the same as the number of students taking GERMAN
Ans: (c)
16. Is ABCD is a square ?
(i) AD = AB
(ii). x=90(degres)
Ans: (e)
17. How much card board will it take to make a rectangular box with a lid whose base has length 7 inches.
(i). The width of the box 5 inches
(ii). The height of the box will be 4 inches
Ans: (c)
18. Did ABC company made profit in 1980?
(i) ABC company made a profit in 1979.
(ii) ABC company made a profit in 1981.
Ans: (e)
19. How much is Janes salary?
(i). Janes salary is 70% of John's salary
(ii). Johns salary is 50% of Mary's salary
Ans: (e)
20. Is x>1
(i) x+y=2
(ii) y<0
Ans: (c)
21. How many of the numbers, x and y are positive? Both x and y are less than 20.
(i) x is less than 5
(ii) x+y =24
Ans: (b)
22. Is the angle ACB is right angle
(1) AC=CB
(2). (AC)2+CB2=AB2
Ans: (b)
23. How far it from town A to town B? Town C is 12 miles east of town A
(i). Town C is south of town B
(ii). It is 9 miles from town B to town C
Ans: (c)
24. A rectangular field is 40 yards long. Find the area of the field.
(i). A fence around the boundary of the field is 140 yards long
(ii). The field is more than 20 yards width
Ans: (a)
25. An industrial plant produces bottles. In 1961 the number of bottles produced by the plant was twice the number of produced in 1960. How many bottles were produced altogether in the year 1960, 61,&62
(i). In 1962 the number of bottles produced was 3 times the number of produced in 1980
(ii). In 1963 the number of bottles produced was one half the total produced in the years 1960,1961,1962.
Ans: (e)
26. Is xy > 1 ? If x & y are both positive
(i) x is less than 1
(ii) y is greater than 1
Ans: (e)
27. Is it a Rhombus
(i) All four sides are equal
(ii) Total internal angle is 360
Ans: (e)
28. How many books are in the book shelf
(i) The book shelf is 12 feet long
(ii). The average weight of each book is 1.2 pound
Ans: (e)
29. What is the area of the circle?
(i) Radius r is given
(ii) Perimeter is 3 times the area
Ans: (a)

Arithmetic Section:
1. If the total distance of a journey is 120 km .If one goes by 60 kmph and comes back at 40kmph what is the average speed during the journey?
Ans: 48kmph
2. A school has 30% students from Maharashtra .Out of these 20% are Bombey students. Find the total percentage of Bombay?
Ans: 6%
3. An equilateral triangle of sides 3 inch each is given. How many equilateral triangles of side 1 inch can be formed from it?
Ans: 9
4. If A/B = 3/5,then 15A = ?
Ans : 9B
5. Each side of a rectangle is increased by 100% .By what percentage does the area increase?
Ans : 300%
6. Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet on a certain distance, the front wheel gets 10 revolutions more than the back wheel .What is the distance?
Ans : 315 feet.
7. Perimeter of front wheel =30, back wheel = 20. If front wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back wheel take?
Ans: 360 times
8. 20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are mixed. What percentage of the Mixture of solution
Ans: 36%
9. City A's population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per year. City B having population 42000 is increasing at a rate of 120 people per year. In how many years both the cities will have same population?
Ans: 130 years
10. Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to meet?
Ans: 3/2 hours
11. A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won't able to buy 3 paise stamps.
Ans: 9
12. There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing groups can be formed with 2 boys and 3 girls.
13. Which of the following fractions is less than 1/3
(a) 22/62
(b) 15/46
(c) 2/3
(d) 1Ans: (b)
14. There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What is the ratio of area of inner to outer circle?
Ans: 1 : 2
Directions for questions 15-17: The questions are based on the information given below :

Miss Dean wants to rennovate her house. She hires a plumber, a carpenter, a painter, an electrician and an interior decorator. The work to be finished in one working (Monday - Friday ).
Each worker will take the full day to do his job. Miss Dean permits only one person to work each day.
I. The painter can work only after the plumber and the carpenter have finished their jobs
II. The interior decorator must do his job before the electrician.
III. The carpenter cannot work on Monday or Tuesday
15. If the painter work on Thursday, which one of the following alternatives is possible?
(a) The electrician works on Tuesday.
(b). The electrician works on Friday.
(c) The interior decorator works after the painter does.
(d). The painter works on consecutive days.
(e). Miss Dean cannot fit all of the workers int schedule
Ans: (b)
16. If the painter works on Friday which of the following must be false?
(a) . The carpenter may works on Wednesday
(b). The carpenter and the electrician may work on consecutive days
(c). If the carpenter works on Thursday, the electrician has to work on Wednesday
(d). The plumber may work before the electrician does
(e). The electrician may work on Tuesday
Ans: (c)
17. Which argument is possible?
(a). The electrician will works on Tuesday and the interior decorator on Friday
(b). The painter will work on wednesday and plumber on thursday
(c). The carpenter will works on Tuesday and the painter on Friday
(d). THe painter will work on Monday and the carpenter on Thursday
(e). The carpenter will work on Wednesday and the plumber on Thursday
Ans: (e)

IBM Placement Paper 1 - 2003
1. In 1978, a kg of paper was sold at Rs25/-.If the paper rate increases at 1.5% more than the inflation rate which is 6.5% a year, then what wil be the cost of a kg of paper after 2 years?
(a) 29.12
(b) 29.72
(c) 30.12
(d) 32.65
(e) none of these
2. In A,B,C are having some marbles with each of them. A has given B and C the same number of marbles each of them already have.Then, B gave C and A the same number of marbles they already have.Then C gave A and B the same number of marbles they already have.At the end A,B,and C have equal number of marbles.
(i) If x,y,z are the marbles initially with A,B,C respectively.
Then the number of marbles B have at the end
(a) 2(x-y-z)
(b) 4(x-y-z)
(c) 2(3y-x-z)
(d) x + y-zAns. (c)
(ii) If the total number of marbles are 72, then the number of marbles with A at the starting
(a) 20
(b) 30
(c) 32
(d) 39Ans. (d)
3. If a car starts from A towards B with some velocity.Due to some problem in the engine after travelling 30km, the car goes with 4/5 th of its actual velocity.The car reaches B 45 min later to the actual time.If the car engine fails ofter travelling 45km, the car reaches the destination B 36 min late to the actual time.What is the initial velocity of car and what is the distance between A and B in km
Ans. 20 & 130.
4. A person has Rs 100/- in his pocket, he can as 25 pencils or 15 books.He kept 15% of the money for travelling expenses and purchased 5 pencils.So how many books he can purchase with the remaining money.
5. Ten questions on analogies.
eg: chief : tribe :: governer : state
epaulette : shoulder :: tiara : head
guttural : throat :: gastric : stomach
inept : clever :: languid : active
knife : butcher ::
hammer : carpenter ::
6. The values of shares (in Rs).of A, B and C from January to June are as follows.
i) During this period which share has undergone Maximium fluctuation?
ii) In which month it is possible to buy B and C selling A?
iii) In which month the share values are very low?
iv) By purchasing one share of A and 4 each of B and C in the beginning of the period, when should these be sold to get maximum profit?
7. In a computer institute 9 languages can be taught.The module is of 6 months duration and of the six languages only one can be taught each month.In addition to that BASIC is always taught and should be in first month itself.

WORD PERFECT is to be taught in the preceeding week of WORD STAR.
FORTRAN can not be taught until COBAL is taught prior to that.
BINO, FIFO can never be taught in single module.
i) If word star is in 3rd month , what could be in 6th month.
ii) If COBAL is in the 2nd month and BINO in 6th month. FORTRAN will be taught in which month.
8. In a class, except 18 all are above 50 years.15 are below 50 years of age. How many people are there?
a) 30
(b) 33
(c) 36
(d) none of these.Ans. (d)
9. A square plate of some size is cut at four corners. Equal squares of the same size are cut and is formed as open box.If this open box carries 128 ml of oil. What is the size of the side Of the plate?
(a) 17
(b) 14
(c) 13
(e) None of these
10. In a square, all the mid points are joined. The inner square is shaded.
If the area of the square is A, what is the area of the shaded area?
11. Two questions on basic angles i.e given a circle, a few chords or diameter is drawn etc.
12. If the follwoing statements are given
@(a,b)= (a+b)/2 /(a,b)= a/b *(a,b)= ab
If a=1, b=2 then find
i) /(a,(@(a,b),*(a,b)))
ii) */(a,@(*(a,b)))
16. In UNIX a files i-node ......?
Ans. Is a data structure that defines all specifications of a file like the file size, number of lines to a file, permissions etc.
17. The UNIX shell ....
a) does not come with the rest of the system
b) forms the interface between the user and the kernal
c) does not give any scope for programming
d) deos not allow calling one program from with in another
e) all of the aboveAns. (b)
18. enum number { a=-1, b= 4,c,d,e}
What is the value of e ?
a) 7
(b) 4
(c) 5
(d) 15
(f) 3
19. The very first process created by the kernal that runs till the kernal process is halts is
a) init
b) getty
c) both (a) and (b)
d) none of theseAns. (a)
20. Output of the following program is
{int i=0;
case 0:i+=5;
case 1:i+=2;
case 5:i+=5;
default i+=4;

a) 0,5,9,13,17
b) 5,9,13,17
c) 12,17,22
d) 16,21
e) Syntax error
Ans. (d)
21. What is the ouptut in the following program?
{char c=-64;
int i=-32
unsigned int u =-16;
a) Pass1,Pass2
b) Pass1,Fail2
c) Fail1,Pass2
d) Fail1,Fail2
e) None of these
Ans. (c)
22. In the process table entry for the kernel process, the process id value is
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) 255
(e) it does not have a process table entry
Ans. (a)
23. Which of the following API is used to hide a window
a) ShowWindow
b) EnableWindow
c) MoveWindow
d) SetWindowPlacement
) None of the above
Ans. (a)
24. What will the following program do?
void main()
int i;
char a[]="String";
char *p="New Sring";
char *Temp;
a=malloc(strlen(p) + 1);
strcpy(a,p); //Line number:9//
p = malloc(strlen(Temp) + 1);
printf("(%s, %s)",a,p);
//Line number 15//
a) Swap contents of p & a and print:(New string, string)
b) Generate compilation error in line number 8
c) Generate compilation error in line number 5
d) Generate compilation error in line number 7
e) Generate compilation error in line number 1
Ans. (b)
25. In the following code segment what will be the result of the function, value of x , value of y
{unsigned int x=-1;
int y;
y = ~0;
if(x == y)
printf("not same");

a) same, MAXINT, -1
b) not same, MAXINT, -MAXINT
c) same , MAXUNIT, -1
e) not same, MAXINT, MAXUNIT
Ans. (a)
26. PATH = /bin : /usr : /yourhome
The file /bin/calender has the following line in itcal 10 1997
The file /yourhome/calender has the following line in itcal 5 1997
If the current directory is /yourhome and calender is executed
a) The calendar for May 1997 will be printed on screen
b) The calendar for Oct 1997 will be printed on screen
c) The calendar for the current month( whatever it is) will be printed
d) Nothing will get printed on screen
e) An error massage will be printed
27. What will be the result of the following program ?
char *gxxx()
{static char xxx[1024];
return xxx;
{char *g="string";
g = gxxx();
printf("The string is : %s",gxxx());
a) The string is : string
b) The string is :Oldstring
c) Run time error/Core dump
d) Syntax error during compilation
e) None of these
Ans. (b)
28. What will be result of the following program?
void myalloc(char *x, int n)
{x= (char *)malloc(n*sizeof(char));
{char *g="String";
printf("The string is %s",g);
a) The string is : String
b) Run time error/Core dump
c) The string is : Oldstring
d) Syntax error during compilation
e) None of these
29. Which of the following function is used to repaint a window immediately
a) Sendmessage(hWnd,WM_PAINt,......)
b) InvalidateRect(.......)
c) MoveWindow
e) None
30. Which function is the entry point for a DLL in MS Windows 3.1
a) Main
b) Winmain
c) Dllmain
d) Libmain
e) NoneAns. (b)
31. The standard source for standard input, standard output and standard error is
a) the terminal
b) /dev/null
c) /usr/you/input, /usr/you/output/, /usr/you/error respectively
d) None
Ans. (a)
32. What will be the result of the following program?
{char p[]="String";
int x=0;
{printf("Pass 1");
printf("Pass 2");
printf("Fail 2");
printf("Fail 1");
printf("Pass 2");
printf("Fail 2");
a) Pass 1, Pass 2
b) Fail 1, Fail 2
c) Pass 1, Fail 2
d) Fail 1, Pass 2
e) syntax error during compilation
33. Which of the choices is true for the mentioned declaration ?
const char *p;
char * const p;
a) You can't change the character in both
b) First : You can't change the characterr & Second : You can;t change the pointer
c) You can't change the pointer in both
d) First : You can't change the pointer & Second : You can't chanage the character
e) None
34. The redirection operators > and >>
a) do the same function
b) differ : > overwrites, while >> appends
c) differ : > is used for input while >> is used for output
d) differ : > write to any file while >> write only to standard output
e) None of these
Ans. (b)
35. The command grep first second third /usr/you/myfile
a) prints lines containing the words first, second or third from the file /usr/you/myfile
b) searches for lines containing the pattern first in the files
second, third, and /usr/you/myfile and prints them
c) searches the files /usr/you/myfiel and third for lines containing the words first or second and prints them
d) replaces the word first with the word second in the files third and /usr/you/myfile
e) None of the above
Ans. (b)

Hughes Placement Paper 2 - 2003
1. There was a circuit given using three nand gates with two inputs and one output.
Find the output.
) OR
b) AND
c) XOR
d) NOT
Ans. (a)
2. Suggest a sorting algorithm which is efficient (in worst case) to 10 values
a) Binary tree
b) Selection
c) Bubble
d) Any of the above
3. What is the number of comparisons in the worst case to merge two sorted lists containing n elements each.
a) 2n
b) 2n-1
c) 2n+1
d) 2n-2
4.Iintegrated check value(ICV) are used as:
Ans. The client computes the ICV and then compares it with the senders value.
5. Question on client-server system using asychronous request from the client
6. If a binary tree is constructed using nodes with two pointers each,
how many null pointers does a tree with N nodes have
A) n-1
b) n
c) n+1
d) Depends on the number of edges
7. Which of following statements about heap is wrong
a) An n element heap has height log n(base of log is 2)
b) Smallest element of heap is always a leaf
c) A array in reverse sorted order is a heap
d) A heap can't contain any element more than once
8. When applets are downloaded from web sites , a byte verifier performs _________?
Ans. Status check.
9. For the following C program
void insert(key,r)
typekey key,data array r;
{extern int n;
if(n>=max) /*error table if full */
else r[n++].k=key;
This on executing, enables a
a) Basic sequential search
b) Binary search
c) Interpolation search
d) None
10. Find the outpur of the following C program
void f(char *p)
{p=(char *) malloc(6);
void main( )
{char *P="bye";
11. Time taken to access cache is 100ns and to access memory is 1000ns.
Hit ratio given. Find the average access time
12. Path testing is
a) Black box testing strategy
b) White box testing strategy
c) An installation .........
d) An enviornment
13. X:verification' asks are we building the right product
Y:validation' asks are we building the product right
14. Which one of the following can't be used to find an internet address given the domain name
a) /etc/host
b) NIS yellow pages
c) DNS
d) ARP
15. Flow control is necessary for the transport protocol layer due to the following reasons
a) Unreliable link
b) Congestion at receiver
c) Packets out of sequence
d) None of these
16. In public key encryption, if A wants to send a message to B so that no one else can read the message
then A encrypts the message using
a) A's public key
b) A's private key
c) B's public key
d) B's private key
17. Which of the following is not condition having a deadlock resource previous granted, can be forcebly taken away from a process
a) Resources need to be used in mutually exclusion fashion
b) Process can request new resources, as they continue to hold on to old ones
c) Here is a cycle in the resource allocation graph
18. An IP/IPX packet received by a computer using... having IP/IPX both how the packet is handled.
Ans. Read the, field in the packet header with to send IP or IPX protocol.
19. The range of the 32 bit number in two's complement form is _______
20. Cyclomatic complexity
{if((x=0) or (y=0))
i=i+1; }
21. Activation record will contain the
a) Storage for simple names
b) Information about attributes for local names
c) Return address
d) All of the above
22. Global static variable within a file is intended to
a) Localize swap
b) Retain value persistently
c) Define constant
d) Fixed address in memory
23. Why is thread switch faster than a process switch
24. What is the binary equivalent of 41.6875
25. Checkpoint value will be calculated in
26. DHCP is used for
a) IP address allocation
b)dynamic host configuration protocol
27. For the following C program
int x(char *a)
{a=(char *) malloc(10*sizeof(char));
{char *a="new";
The output is
a) Hello
b) New
c) Hello new
d) Run time error